Europe -jollien MM-kisat purjehdittiin vaihtelevissa ja vaikeissa olosuhteissa Tanskassa

Kisat järjestettiin Vallensbæk Sejlklub:illa Tanskassa 4.-14.7.2023 ja maailmanmestaruudesta kilpailtiin kokonaisuudessaan lähes kaksi viikkoa. Tapahtuma alkoi ”Open Week” -kilpailulla, josta oli mahdollista hakea vielä MM-paikkaa. Kisapaikan jo Suomen karsinnoista varmistanut EMK:n Sakari Suurla oli esikilpailussa sijalla 56. ja MM-kisoissa hienosti 33.

Sakari Suurla Tanskassa ensimmäisissä MM-kisoissaan 2023. Kuva: Vallensbæk Sejlklub

Open Week käytiin kotimaahan verrattuna poikkeavissa olosuhteissa. Tuuli puhalsi puuskissa kovimmillaan 17-19 m/s, keskituulen ollessa 10-15 m/s. ”Kolmena ensimmäisenä päivänä joutui käymään pari kertaa uimassa ja yksi keulan kautta kaatuminen tuli myös koettua E-jollalla.” Sakke kommentoi esikisaa.

Koko Suomen yhdeksän purjehtijan ryhmä pääsi mukaan kilpailemaan maailmanmestaruudesta vaihtelevissa olosuhteissa. Ensimmäisen tuulettoman päivän jälkeen päästiin vesille ja Sakken kilpailut alkoivat upeasti sijalla 8. ”Ajoimme kolme lähtöä, joista ensimmäinen sujui omalta osalta erittäin hyvin, mutta sen jälkeen tuuli alkoi nousemaan kovaksi, jonka jälkeen sijat alkoivat heikkenemään.” Sakke muistelee ensimmäistä MM-kisapäiväänsä.

Haastavia olosuhteita Tanskassa. Kuva: Vallensbæk Sejlklub

Seuraava kisapäivä purjehdittiin keskikovassa 7-9 m/s tuulessa. ”Yksi oman purjehdusaikani pisimpiä päiviä. Meillä oli kolme lähtöä, mutta sateiden ja shiftailevan tuulen vuoksi saimme ensimmäisen lähdön vasta kello 15 ja tulimme rantaan vasta noin puoli 8 illalla. Viimeisessä lähdössä alkoi voimat olemaan ihan loppu, koska en ollut tajunnut pakata eväitä tarpeeksi mukaan.” Sakke kertoo.

Neljäntenä päivänä ajettiin kaksi lähtöä tuulen noustessa taas 7-9 m/s voimakkuuteen. Viidentenä ja viimeisenä päivänä naiset saatiin liikkeelle kerran, mutta miesten lähdöt eivät onnistuneet. Sakke kertoo, ettei ole koskaan ollut Suomessa kisoissa, joissa ei saatu lähtöjä shiftailevan, eli kääntyilevän tuulen vuoksi. Tuulta oli kuitenkin tarpeeksi, mutta lopulta aikaraja tuli täyteen ja veneet lähetettiin rantaan.

Sakari Suurla kryssillä Tanskan MM-kilpailuissa 2023. Kuva: Vallensbæk Sejlklub

Kisoissa purjehdittiin yhteensä kahdeksan lähtöä vain kolmena päivänä. Sakke kuitenkin summaa kisat tyytyväisenä: ”itselleni jäi hyvä fiilis, koska kisoissa oppi paljon. Fleetti oli iso (78 venettä), joten oli kiva lähteä, kun oli paljon veneitä linjalla. Kaiken kaikkiaan kisat olivat hyvin järjestetyt ja ainakin meillä suomalaisilla oli hauskaa. Ensi vuonna sitten MM-kisat Hangossa, johon pitää alkaa jo nyt treenaamaan ahkerasti, jotta ensi vuonna vene kulkisi paremmin!”

Suomalaisten sijoitukset kokonaisuudessaan:

Naiset: (62 purjehtijaa)

  • 10. Julia Björkestam

Miehet: (78 purjehtijaa)

  • 6. Aleksi Saarni
  • 15. Oskari Laurila
  • 26. Arttu Leppänen
  • 29. Santeri Holmberg
  • 33. Sakari Suurla, EMK (paras lähtö 8.)
  • 36. Jaakko Haataja
  • 50. Joonas Bollström
  • 57. Hugo Heikkala
Suomen joukkue briiffissä. Kuva: Vallensbæk Sejlklub